Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Heet en herfstig! Een Mexicaans gerecht, met een vleugje Overijssel. Van biologische boerderij Kleinlangevelsloo uit Raalte ontvingen we een heerlijk recept. Het hele jaar door te bereiden, maar extra lekker tijdens koude dagen.

Annemieke Hulsman, buurvrouw en mede-eigenaar van de winkel van boerderij Kleinlangevelsloo, vertelt: “Deze Mexicaanse balletjessoep is geïnspireerd op Mexicaanse Albondigas. Bijzonder aan het recept is de bereiding van het gehakt. Normaal bind je het gehakt met paneermeel of broodkruimels, bij dit recept gebruik je rijst. En geloof me, dat komt goed! Het recept verandert met de seizoenen mee. Wat je er ook in doet, hoe je het ook klaarmaakt, het blijft lekker.”

Het recept is niet zomaar verzonnen. Annemieke: “Boer Rob is getrouwd met Henrieke uit Marknesse. Zij is daar opgegroeid op Ekoboerderij De Eerste. We hebben gezocht naar een recept dat de beide bedrijven verbindt: met wortels en aardappels uit Marknesse en buffel- of rundergehakt van de boerderij hier.”

Ingrediënten
(voor 6 personen)
1 liter water
2 runderbouillontabletten • 4 wortels
2 kleine aardappels
1 ui
stengel bleekselderij
1 in stukjes gesneden Spaanse peper of een potje hot salsa saus
bosje koriander
750 gram buffelgehakt (of rundergehakt) • 100 gram ongekookte rijst
halve theelepel zout
teentje knoflook, fijngehakt
bosje koriander, fijngehakt

Bereidingswijze
Zet het water op, met de twee bouillontabletten. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Snipper de ui. Voeg dit alles, samen met de gesneden Spaane peper of de hot salsa saus, en de helft van de koriander toe aan het water. Roer even door. Meng het gehakt met de andere helft van de koriander, de knoflook, het zout en de rijst en draai er balletjes van ongeveer 2-3 cm in doorsnee van. Voeg deze toe aan het water zodra dit kookt. Breng het water weer aan de kook en laat het ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Serveer de soep. Deze is de volgende dag nog lekkerder!

Tip
Wil je het gerecht iets minder pittig? Voeg dan in plaats van de Spaanse peper of de hot salsa saus een blikje tomatenblokjes toe. Je kunt in dit recept ook heel goed restjes groente kwijt die in je koelkast op een bestemming liggen te wachten.

Eet smakelijk!

Hartelijke groet,


Rob en Henrieke Kleinlangevelsloo en Annemieke Hulsman Kleinlangevelsloo - Biologisch made easy!

Kijk voor meer informatie op www.ekodeeerste.nl en www.biologisch-made-easy.nl. Nieuwsgierig naar het servies op de foto’s? Kijk op www.sallandsaardewerk.nl.Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016