Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Elektrificatie spoor: Sneller reizen tussen Zwolle en Twente

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Tussen Zwolle en Enschede rijden dieseltreinen. Hier komt eind 2017 verandering in. Dan rijden er namelijk elektrische treinen op het traject. Deze treinen zijn sneller, duurzamer en goedkoper.

Voor het eerst in bijna 25 jaar wordt er een bestaande spoorlijn geëlektrificeerd. Het laatste traject was de spoorlijn tussen Geldermalsen en Dordrecht, in 1992. Esther Hegeman, manager Public Affairs van ProRail: “Na dit traject tussen Zwolle en Twente volgt straks ook de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen.” Doordat de treinen op elektriciteit gaan rijden, wordt de reistijd tussen Zwolle en Enschede korter. Zo verbeteren we de bereikbaarheid tussen Zwolle en steden in Twente. Anders dan dieseltreinen, zijn elektrische treinen stiller en schoon. Ze stoten geen schadelijke stoffen uit, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

Wat moet er nog gebeuren?
De werkzaamheden zijn in volle gang. Er worden zo’n 800 bovenleidingmasten geplaatst, 3 technische ruimten ingericht (in Heino, Raalte en Nijverdal) en er moet zo’n 19 kilometer aan kabels worden gelegd tussen het spoor en deze ruimten. Ook wordt er een fietsbrug in Wierden verhoogd. Naar verwachting staan half maart alle palen op hun plaats. Dan kan gestart worden met het aanbrengen van de kabels en draden van de bovenleiding. De werkzaamheden tussen Zwolle en Wierden duren nog tot eind oktober 2016.

Openbaar vervoer aantrekkelijker Gedeputeerde Bert Boerman is blij dat de werkzaamheden volgens planning verlopen. “Daarmee komt de snelle treinverbinding voor reizigers tussen Zwolle en Enschede steeds dichterbij. Het vergroten van het gemak en het comfort van de reizigers maakt het openbaar vervoer nog aantrekkelijker.” Om de hinder voor reizigers tot een minimum te beperken heeft de provincie, mede op advies van reizigersorganisatie Rocov en in overleg met ProRail, ervoor gekozen om het werk zoveel mogelijk in de avonden en nachten uit te voeren. Nieuwsgierig?

Kijk voor meer informatie op www.prorail.nl/zwollewierden.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 04-08-2016