Start initiatief

JIJ Magazine maart 2017 Taart van gevlogen ananas met kaneel en crumble van krentewegge

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Met een krentewegge onder de arm kraamschudden. Een bekend fenomeen in het oosten. Vroeger vierde men de geboorte van een kind met een krentenbrood.

Al doet men dit in sommige streken nog steeds, de rest van Nederland eet vooral krentenbrood bij het paasontbijt. Chef-kok Willem Dankers, van restaurant Dorset in Borne, ontwikkelde een niet te versmaden recept met Twentse krentewegge. Een heerlijke traktatie voor de paasdagen. Voor de thuiskok die van een experimentje houdt.

De bodem

  • 300 gram bloem
  • 
200 gram zachte boter

  • 130 gram fijne suiker
  • 
2 eieren

  • 1 snufje zout


Meng alle ingrediënten tot een mooi deeg. Laat het 1 uur rusten. Rol het uit en bekleed een bakblik en vul het met de frangipane. Bak het af tot alles goudgeel is.

Amandelvulling (frangipane)

  • 125 gram amandelpoeder
  • 125 gram fijne suiker
  • 
125 gram roomboter
  • 
3 eieren
  • 1 geraspte (gewassen) schil van een sinaasappel, citroen of mandarijn.

Smelt de roomboter langzaam op laag vuur en laat het een beetje afkoelen. Klop de suiker met de drie eieren en de geraspte schil van citroen, sinaasappel of mandarijn flink schuimig en voeg terwijl je blijft kloppen de gesmolten boter toe. Schep daarna het amandelmeel door het mengsel en schenk het uit over een taartbodem.
Zet het in de oven bij een temperatuur van ongeveer 180-200 °C voor 30-45 minuten. Bak het mooi goudbruin, bros en een beetje ‘bubbelig’, zo is het goed.

Kaneelcrème

  • 200 gram roomkaas

  • 50 gram poedersuiker
  • 
1 snufje kaneelpoeder
  • 
1 scheutje citroensap


De ingrediënten mengen en op de afgekoelde taartbodem verdelen.

Overige ingrediënten

  • 1 ananas, gevlogen (dus mooi rijp)
  • 
1 bol vanilleroomijs
  • 
1 plak krentewegge, gedroogd


De schil van de ananas verwijderen, de vrucht in vieren snijden en in dunne plakken snijden en beleggen op de taart. Schep een bol ijs op de taart. Maal hierna de krentewegge in de keukenmachine tot er een ‘crumble’ ontstaat. Schep dit over het ijs.

Garneren naar wens en smullen maar!

Mmmm....

Mmmm....



Downloads

Laatst bewerkt op: 27-03-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 24-08-2019 23:7

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief