Start initiatief

Starter in Overijssel op handen gedragen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Startende ondernemers in Overijssel laten floreren. In de provincie zijn al veel initiatieven die daar hard aan werken. Vanuit gemeentes, maar ook vanuit het onderwijs en instellingen als MKB en Kamer van Koophandel.

Begin april staken ze in Fooddock in Deventer de koppen bij elkaar. Om te leren, te inspireren en tot concrete nieuwe plannen te komen.

Overijssel werd vorig jaar door het MKB uitgeroepen tot meest ondernemersvriendelijke provincie. Een titel om trots op te zijn, waarbij het ook past om de meest startervriendelijke provincie te zijn. De bedoeling van de Start Up Your Starters meeting was om iedereen te verrijken met nieuwe inspiratie en ideeën: de gemeenten, maar zeker ook de provincie zelf.

,,Het is meer dan elkaar vrijblijvend informeren. We vragen de deelnemende gemeenten aan het eind van de dag een lijst met plannen in te leveren, waar de provincie concreet mee aan de slag kan. Het is meer dan alleen inspireren’’,

zegt mede-organisator Roel Westra. 18 gemeenten waren aanwezig. Zij vinden het belangrijk starters goed te ondersteunen, onder andere in het belang van werkgelegenheid en lokale economie. Net als de provincie.

,,De provincie heeft de ambitie om er echt voor ondernemers te zijn. Met goede ondersteuning als ze beginnen, maar ook als ze groeien of na een moeilijke tijd een doorstart maken. Dat kan alleen door met alle betrokkenen samen te werken’’,

zei gedeputeerde Eddy van Hijum.

Elk jaar beginnen in ons land 180.000 starters vol goede moed een bedrijf. Helaas is na vijf jaar de helft alweer gestopt. Vaak kan dit worden voorkomen door goede begeleiding en een realistisch bedrijfsplan. Een coach die kritische vragen durft te stellen zodat de starter scherp is op valkuilen helpt ook. Daarom stelt de provincie vouchers beschikbaar van 1.000 euro waarmee starters een coach kunnen inhuren. Zelf betalen ze maar 100 euro. Er zijn 250 vouchers beschikbaar dit jaar.

Dit hebben starters nodig; ervaringsdeskundigen bij uitstek, starters die al een tijd bezig zijn en goed draaien. Zij deelden op Start up your Starters waar zij steun aan hadden in de eerste tijd:

Eén aanspreekpunt
Frank Hulscher, eigenaar Fooddock in Deventer, in eerste jaar 100.000 bezoekers
,,Wij vonden het prettig dat we bij de gemeente Deventer één aanspreekpunt hadden. Daar konden we met alle vragen terecht en dan werden we meteen doorverwezen naar de juiste persoon. En wij waren blij dat in goed overleg veel kon. Gemeenten moeten niet doorslaan in regelgeving, maar met de ondernemer kijken wat wél kan. Vertrouwen dus’’.

Ondersteuning in Overijssel
De Kamer van Koophandel met ,,Ik start Smart’’, MKB Doorstart voor ondernemers die hulp nodig hebben als het niet lekker gaat, Qredits als landelijke micro-financier met een eigen avondschool. Ze kwamen allemaal uitleggen wat zij starters te bieden hebben.

Klankbord nodig
Janneke Donders, eigenaar Boer aan Tafel in Zwolle (soepen en sauzen van traceerbare boeren)

,,Ik heb bij de Kamer van Koophandel ,,Ik start smart” gedaan. Ik heb vooral baat gehad bij time-management: voor jezelf inzichtelijk krijgen hoe je je werktijd verdeelt en wat voor mijzelf belangrijk was. En aan personal branding, waarin je echt wordt gedwongen om na te denken wat je doet, zodat je je ook duidelijk in de markt kunt zetten. En ik zou elke starter een coach aanraden. Je hebt iemand nodig die kritische vragen stelt. En je moet kunnen klankborden, anders is het toch eenzaam’’.

In diverse Overijsselse gemeenten zijn al prachtige initiatieven. Het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Rijssen-Holten bijvoorbeeld, waar starters elkaar ontmoeten en inspireren en ook leren van ervaren ondernemers. Arjan Krijgsman van dit Centrum stak als ervaren begeleider toch ook weer wat op en vond aansluiting bij onder andere de gemeente Twenterand. ,,Je moet niet allemaal het wiel uitvinden, er is al zoveel goeds. Door uit te wisselen leer je zelf ook weer’’.

Spiegel voorhouden
Joy Woelders, eigenaar Kymco Enjoy (scootmobielen) in Hardenberg

,,Ik ben geholpen door het Startershuis Doen! van Ommen-Hardenberg. Je wordt begeleid, maar ze laten het je wel zélf doen. Ik ging er naar toe voor hulp bij het maken van een ondernemingsplan en een financieel plan. Ik ben altijd enthousiast, maar dat is ook een valkuil. Je krijgt daar kritische vragen, en dan leer je eerst beter nadenken voor je stappen zet’’.

Er werden grootste plannen gepresenteerd, bijvoorbeeld voor een Academie voor Ondernemerschap door Deltion, Landstede en Windesheim. En er waren leuke initiatieven zoals de Business Voice in Steenwijkerland: starters houden een pitch van anderhalve minuut voor ervaren ondernemers met een verzoek, bijvoorbeeld hulp bij marketing of bij gebrek aan focus. Als een stoel van een ervaren ondernemer omdraait, heeft de starter een buddy voor een jaar. Dit initiatief wordt ondersteund door private partijen. In Ommen-Hardenberg is een app in de maak die starters met elkaar in verbinding brengt. En het Ondernemershuis Deventer koppelt in de binnenstad startende winkeliers aan de ervaren middenstanders in een buddy-project. Ideeën en inspiratie bleken er genoeg, en goede wil om samen te werken. Zo kunnen kleinere gemeenten expertise bij grotere zoeken. De provincie Overijssel brengt daarvoor graag de verbindingen tot stand.

Netwerken en blijven leren
Jos Hovestad, eigenaar reclamebureau in Losser

,,Ik ben begeleid door de Regionale Organisatie Zelfstandigen in Twente. Daar kreeg ik echt een goede coach. Je kunt ook wel aan familie vragen stellen, maar sommige dingen zoals uurtarieven bespreek je toch liever met een neutraal iemand, die echt verstand van zaken heeft. Ik heb ook workshops gevolgd, onder andere in social media en ik ga naar netwerk-bijeenkomsten. Elk jaar nog, want ik blijf leergierig’’.Downloads

Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 07-04-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 09-12-2019 16:0

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief