Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

MKB tour Zwartewaterland - 19 mei HAMAT matten en tapijten

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In Zwartewaterland is ‘business booming’ sinds de crisis op haar retour is. Bedrijven zijn in beweging en hebben behoefte aan uitbreidingsmogelijkheden.

Het bedrijventerrein in de kern Hasselt werd met subsidie van de provincie Overijssel geherstructureerd en onderging een metamorfose. Van een verouderd terrein met veel leegstand in een dynamisch gebied met veel toekomstmogelijkheden.

Burgemeester Bilder ontving de MKB Tour met Gedeputeerde Eddy van Hijum (economie) als boegbeeld. Er staat nog veel op stapel in Hasselt: de toekomstige verhuizing van scheepswerf Bodewes opent mogelijkheden voor de komst van recreatieappartementen, bootloodsen, steigers en uitbreiding van het omringende natuurareaal. Daarmee krijgt toerisme een impuls, en wordt meteen de verkeersproblematiek bij de entree en in het centrum van Hasselt aangepakt.

Ook in Genemuiden heerst acute expansiedrift. Industrieterrein De Zeventhont is vol.
Het gemeentebestuur zet er vaart achter. ‘Er is aan minstens 30 hectare behoefte in Genemuiden. We zijn begonnen met de voorbereiding van het bestemmingsplan, dat in juli ter visie komt. Het is nodig, bedrijven willen verder en wij willen ze die ruimte ook bieden. Bedrijven die in Genemuiden diep geworteld zijn zien we niet graag vertrekken vanwege ruimtegebrek’ aldus burgemeester Bilder.

Recent heeft de Expertgroep Topwerklokaties West Overijssel een positief advies uitgebracht over het tapijtcluster Genemuiden/Hasselt: ‘Het cluster rondom de tapijtfabricage Hasselt/Genemuiden is een unieke keten van activiteiten en het heeft de potentie zich verder te ontwikkelen tot een innovatief (circulair) ecosysteem.’
In de slipstream van de tapijtindustrie floreren werktuigbouw, staal, nijverheid en vervoersbedrijven. “Niemand hoeft hier werkloos te zijn’ zegt de burgemeester van de gemeente met de laagste werkloosheid in Overijssel. ‘Peroneel vinden en houden is hier eerder het probleem.’
’s Ochtends komen duizenden werknemers met bussen de gemeente binnen. Daaronder zijn zelfs Urker vissers die in de ploegendiensten hun inkomen aanvullen.

De MKB Tour ging op bezoek bij HAMAT, een internationaal opererend bedrijf op het gebied van deurmatten, schoonloopmatten, lopers en karpetten, met eigen productielijnen.
Directeur Alexander Harms liet zijn bezoek met trots de nieuwe hal van maar liefst 28 meter hoog zien. Er komt een volledig geautomatiseerd magazijn in. HAMAT bouwde in de hoogte om ruimtewinst te behalen. Het bedrijf wil nog verder uitbreiden met drie hectare. In de hoogte bouwen lijkt een nieuwe trend – de gemeente Zwartewaterland ontwikkelde er speciaal een leidraad voor.

Het doel van de MKB tour is een optimaal ondernemersklimaat te creëren dat tegemoet komt aan de wensen van de ondernemers. De betrokkenheid van de gemeenten is daarbij essentieel. Daarom gaan provincie, gemeenten en ondernemers in gesprek. Met een delegatie van het gemeentebestuur bezoekt gedeputeerde Van Hijum verschillende bedrijven in diverse gemeenten in de provincie.
Het MKB, dé banenmotor van Overijssel, staat voor tal van uitdagingen om zich te ontwikkelen, innovaties tot stand te brengen, het juiste personeel aan te trekken of de optimale vestigingsplaats te vinden. Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie; “Daarvoor staan de gemeenten, die een belangrijke rol hebben in het scheppen van een goed vestigingsklimaat, de ondernemers en de provincie samen aan de lat. In nauwe samenwerking zijn 2016 de nodige plannen ontwikkeld. Deze plannen zijn nu in volle uitvoering en leveren al mooie resultaten op. Maar wij moeten continu met elkaar in contact blijven en de aanpak aanscherpen zodat dat de ondernemer optimaal kan blijven ondernemen. ‘Het winnen van de titel ‘MKB-vriendelijkste provincie van Nederland’ is een echte steun in de rug. En nu wij het zijn, willen wij het ook blijven!”; aldus Van Hijum.Downloads

Video Energie Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 29-05-2017