Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Alliantie sociale kwaliteit; Noaberschap in de praktijk Wijhorst. Dorp in de etalage

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een eigenzinnig en actief dorp, in een prachtige omgeving. Inwoners weten wel waarom het goed wonen is in IJhorst. Maar tegelijkertijd zijn er,
net als in andere kleine dorpen in Overijssel, ontwikkelingen die een risico vormen voor de leefbaarheid. In IJhorst werkt het hele dorp aan een leefbaar IJhorst, nu én in de toekomst.

Ludo Tissingh, voorzitter van de dorpsraad, vertelt over de aanpak. “We hebben een aantal avonden georganiseerd voor alle dorpsbewoners, waarin we hebben gekeken naar de toekomst van ons dorp. 2036 is de stip op de horizon.
Wat voor soort dorp willen we dan zijn en wat moeten we nu doen om dat te bereiken?
Uit die avonden is een agenda opgesteld onder de naam Wijhorst, waarin onze pijlers staan voor de toekomst.“

Wijhorst. Dorp in de etalage

vkLudo Tissingh-1.jpg

Voor iedereen

Ten eerste willen we dat iedereen in IJhorst kan wonen, dus is het belangrijk om te zorgen voor betaalbare en passende woningen voor zowel jongeren, gezinnen, ouderen en huurders. Ook willen we dat IJhorst een huiskamer krijgt. Een centrale plek in het dorp waar je activiteiten kunt organiseren voor jong en oud. Een dorpshuis voor feesten en partijen maar ook voor bijeenkomsten van verenigingen en clubs.
En IJhorst moet in de etalage. Want de mooiste campings, vakantieparken, hotels en B&B’s vind je hier. Dus het wordt tijd dat ook wij als klein dorp, aan citymarketing gaan doen. Daarnaast willen we ons inzetten voor een energieneutraal IJhorst in 2036.

Mooie dingen

In IJhorst werken bewoners, ondernemers, de overheid en maatschappelijke organisaties samen om deze plannen te realiseren. En tegelijkertijd delen ze via het open netwerk ASK hun kennis met andere dorpen. “Het heeft geen zin de kaarten op de borst te houden, we moeten elkaar juist inspireren en stimuleren. Want alle dorpen kampen met dezelfde problemen. Hoewel problemen? Het is ook een prachtige kans voor het dorp om zich te ontwikkelen. Zolang je met elkaar de dingen doet waar je energie van krijgt, ontstaan de mooiste dingen.”Downloads

Sociale ontmoeting en sport Zorg, burenhulp en veiligheid Wonen
Laatst bewerkt op: 28-11-2017